MTB Sport

Online sportwinkel

Wist jij dit al over de pooltafel?

Poolen is een leuk spelletje om te doen met je vrienden. Hiervoor heb je een pooltafel nodig. Maar wist je ook dat je andere spullen hierbij nodig hebt? En wat zijn de onderdelen van een pooltafel? Hierover lees je meer in dit blog.

Een pooltafel: wat is het precies?

Een pooltafel is een speciale speltafel dat wordt gebruik tijdens het (oorspronkelijke Amerikaanse) spel poolen. Poolen is net zoals snooker en carambole een vorm van biljarten. Anders dan bij voetbal waar je achter een balletje rent, is biljart ook een professionele sport waar gebruikt wordt gemaakt van ronde, harde ballen. Deze ‘verplaats’ je door middel van een lange, dunne houten stok, beter bekend als een keu.

De Pooltafel zelf bestaat uit een leisteenplank dat bekleed is met een doek (vaak in het groen, maar het kan ook een andere kleur zijn). Pooltafels zijn volledig glad, rechthoekig en voorzien van gaten of zakken (afhankelijk van het spel dat je speelt). Pooltafels worden ook wel eens gebruikt voor esthetische doelen. Wat zeg nou niet: het is best wel een eyecatcher als je het zo plaatst in je woonkamer.

De onderdelen van een pooltafel

Een pooltafel is niet alleen maar een tafel, maar het bestaat ook uit andere onderdelen die gemaakt zijn van verschillende materialen. Dit hangt ook af van welk type biljarten je speelt. De meest belangrijkste onderdelen zijn de basis, doek, markeringen en pockets.

De basis van een pooltafel bestaat meestal uit een houten of metalen frame, waaraan de leisteen bevestigd wordt. Het doek bedekt de leisteen en de tafelbanden, gemaakt van wol en nylon. Het doek beschermt de ballen tegen het verslijten van direct contact met het leisteen. Sommige doeken bevatten ook nog markeringen die aangeven waar ballen aan het begin van het spel moeten liggen. De pockets zijn de gaten die in elke hoek en zijkanten van de meeste pooltafels te vinden zijn. In totaal zijn dit vaak zes gaten. De afmetingen verschillen nog wel eens, afhankelijk van het spel dat gespeeld wordt.

De accessoires die bij een pooltafel horen

Als je een Pooltafel te koop advertentie voorbij ziet komen, denk dan niet dat dat het enige is wat je nodig hebt om even te poolen. Om een potje pool te spelen, heb je niet namelijk nog meer nodig dan een biljarttafel. De volgende accessoires zijn eigenlijk altijd nodig, ongeacht het biljartspel dat je speelt: ballen, keu’s, krijt en een triangel. De biljartballen zijn uiteraard een van de belangrijkste spullen voor het poolen, want zonder deze dingen kun je niet eens spelen. Het doel van biljarten is om de ballen met een keu in de pockets te duwen. Deze ballen zijn erg zwaar, dus je wilt ze echt niet op je tenen laten vallen.

De kegelvormige keu’s helpen je ook bij het spel om je ballen te verplaatsen van de ene plek naar de andere. Deze zijn vaak gemaakt van harde en stevige materialen, zoals glasvezel of hout. Soms zijn keu’s inbegrepen bij het aanschaffen van een pooltafel.

Krijt is ook een handig hulpmiddel tijdens het poolen. Dit kleine blokje gemaakt van puimsteen of gemalen kwarts (gecombineerd met Pruisisch blauw) zorgt ervoor dat de keu bij botsing van een bal niet afglijdt. Zo voorkom je mis stoten tijdens het spel. Als laatste is ook nog een triangel handig om te hebben: deze houten of metalen structuur houdt de ballen op zijn plek in de vorm van een driehoek. Zo start je ook het spel.