MTB Sport

Online sportwinkel

Duurzaam reizen begint bij de voorbereiding

Als je oog hebt voor de wereld om je heen, dan is duurzaam reizen vast iets wat je aanspreekt. Het start allemaal bij de voorbereiding, want een goed begin is het halve werk. Denk aan het kiezen van bestemmingen waar ze waarde hechten aan natuurbehoud en waar je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk kunt houden. Maar ook het inpakken van je koffer kan al een verschil maken. Neem bijvoorbeeld herbruikbare flessen mee in plaats van plastic wegwerpflesjes en kies voor milieuvriendelijke zonnebrand.

Bij de voorbereiding hoort ook het maken van bewuste keuzes over hoe je reist. Misschien kun je een directe vlucht nemen om CO2-uitstoot te verminderen of kiezen voor een treinreis. En heb je al eens gedacht aan zonnepanelen mobiel? Deze draagbare zonnepanelen zijn niet alleen handig om je apparaten op te laden tijdens je reis, maar ze dragen ook bij aan een lagere impact op het milieu.

Vervoer dat de aarde spaart

Je bent aangekomen op je bestemming en nu? Kies voor vervoersmiddelen die vriendelijk zijn voor onze planeet. Het openbaar vervoer is vaak een goede optie, want dat vermindert de uitstoot per persoon. Een andere leuke manier om je te verplaatsen is per fiets. Zo zie je veel van de omgeving en het is nog gezond ook! In veel steden kun je tegenwoordig eenvoudig een fiets huren.

Maar wat als je nu naar een afgelegen plek wilt waar geen openbaar vervoer is? Dan kunnen portable zonnepanelen uitkomst bieden. Deze compacte zonnepanelen kun je meenemen om elektrische fietsen of zelfs een kleine elektrische auto op te laden als er geen stopcontact in de buurt is. Zo blijf je mobiel en milieubewust tegelijk!

Verblijf eco-vriendelijk

Eenmaal op locatie wil je natuurlijk ook duurzaam overnachten. Tegenwoordig zijn er steeds meer eco-hotels en groene bed-and-breakfasts die milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze gebruiken biologisch afbreekbare producten, beperken watergebruik en wekken soms zelfs hun eigen energie op met zonnepanelen.

Hoe herken je nu zo’n duurzaam verblijf? Kijk of ze een ecolabel hebben, zoals het Green Key certificaat. Dit geeft aan dat ze aan strenge milieunormen voldoen. Verder kun je letten op kleine dingen zoals de mogelijkheid om handdoeken meerdere keren te gebruiken en of ze lokale producten serveren bij het ontbijt.

Eten en drinken met respect voor de omgeving

Eten is een van de grote genoegens tijdens het reizen en dit kan ook duurzaam. Kies waar mogelijk voor lokale en biologische producten. Niet alleen steun je hiermee de lokale economie, maar voedsel hoeft ook minder ver getransporteerd te worden, wat weer goed is voor de CO2-uitstoot.

Bezoek lokale markten of eet in restaurants die werken met ingrediënten uit de regio. Vaak kun je hierdoor gerechten proeven die kenmerkend zijn voor het gebied waar je bent, wat jouw reiservaring nog authentieker maakt.

Activiteiten die de natuur niet belasten

Tijdens vakanties willen we vaak veel zien en doen, maar ook hier kun je bewuste keuzes maken. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of snorkelen in plaats van activiteiten die veel energie verbruiken of schadelijk zijn voor de natuur.

Er zijn talloze manieren om van de natuur te genieten zonder deze te schaden. Informeer bij lokale organisaties naar duurzame excursies, zodat je weet dat jouw avonturen niet ten koste gaan van het milieu.

Neem je duurzame gewoontes mee naar huis

Het zou fantastisch zijn als je niet alleen tijdens het reizen, maar ook thuis, doorgaat met deze duurzame gewoontes. Neem bijvoorbeeld die zonnepanelen mobiel; die kunnen net zo goed van pas komen in het park om de hoek als op een bergtop aan de andere kant van de wereld.

Door duurzaamheid te integreren in alle aspecten van ons leven, dragen we bij aan een gezondere planeet. En zeg nou zelf: dat geeft toch elke dag weer een goed gevoel?