MTB Sport

Online sportwinkel

De ontwikkeling van LED lampen

blauwe led muur

Toen LED lampen voor het eerst als alternatief werden genoemd bij de particulieren was het niet zo aantrekkelijk. Toen stonden ze vooral bekend als ontzettend dure lampen die amper licht gaven. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, en zijn de LED lampen net zo sterk als dat gloeilampen voorheen waren. Maar dan wel acht keer zo zuinig, en veertig keer zo duurzaam. Waar een gloeilamp gemiddeld zo’n 1000 uur meegaat, is dat bij een LED lamp van dezelfde intensiteit maar liefst 40.000 uur! Van de halogeenlamp tot de inbouwspots in de badkamer, alles kan tegenwoordig LED zijn. En eigenlijk zou dat ook wel moeten.

Het begin van LEDS

LED, of Light Emitting Diode, is voor het eerst geproduceerd in de jaren zestig. Zo vroeg als 1907 werd de eerste versie van elektroluminescentie waargenomen, al was dit veel te zwak om bruikbaar licht te produceren. Pas vijftig jaar later zou een bruikbaar prototype gemaakt worden. In die tijd was er nog amper sprake van commerciële opties aangezien de enige mogelijke kleuren rood, groen en geel waren. Vliegtuigen en andere zware machines installeerden wel LED lampen om signalen of waarschuwingen af te geven. Ruim twintig jaar later, in 1993, ontdekten drie Japanse wetenschappers hoe ze een blauw licht konden produceren met een LED. Hierdoor was het mogelijk om wit licht te maken. Namelijk door combinatie van rood, groen en blauw licht. Alle barrières om commercieel te produceren verdwenen als sneeuw voor de zon. Vanaf dat moment gaat het hard met de ontwikkeling van LED lampen.

De laatste jaren

De laatste tien jaren zijn LED lampen van duur alternatief verandert in de gouden standaard. Huishoudens besparen tot wel 80% van de stroom die zij verbruikten aan verlichting. Iedereen wil wel graag minder geld uitgeven aan dezelfde kwaliteit. Echter waren LED lampen in het begin relatief duur. Tegenwoordig zijn ze nog steeds een fractie duurder dan het equivalent, maar dit maken ze meer dan goed in de duurzaamheid. Daarom is het ook aangeraden om alle lampen in het huis te vervangen voor LEDS waar dat nog niet gebeurd is. In principe kun je elke lamp vervangen door een LED-variant. TL-buizen, spotlights, sfeerverlichting en halogeenlampen. Ook zijn LEDs in bijna alle kleuren te verkrijgen, en zelfs in ultraviolet “blacklight”. Ondertussen gaat het onderzoek naar LED technologie gestaag door. De efficiëntie is gewoonweg zó hoog dat alle applicaties nog niet verzadigd zijn. Ik gok dan ook dat alle verlichting in Nederland over een lange tijd verplicht LED wordt, of een nóg zuiniger alternatief.