MTB Sport

Online sportwinkel

Cacaodoppen als bodembedekker in je tuin 

Cacaoschelpmulch , ook bekend cacaomulch of cacaodoppen zijn de restanten van geroosterde cacaobonen. Bij het roosterproces scheidt de schaal zich van de boon en worden de schelpen onkruidvrij en biologisch. Cocoaschillen is een uitstekende tuinmulch en bodemverbeteraar. 

Voordelen van cacaomulch 

Er zijn verschillende voordelen bij het gebruik van cacaoschelpen in de tuin: 

  • De doppen starten met een roodbruine kleur, maar worden na verloop van tijd donkerder om een ​​rijke bruine kleur te krijgen die zijn hele leven blijft. Dit geeft een mooi contrast met bladeren en bloemen.. 
  • Cacaoboonschillen houden water vast waardoor de planten bij droogte toch vocht ontrekken. 
  • De groei van onkruid zal organisch verminderen, waardoor er geen chemisch beladen herbiciden meer nodig zijn. 
  • De meeste katten en slakken houden ook niet van de textuur. Het is een diervriendelijke manier om ze van je planten weg ​​te houden 
  • Hoewel het duurder is dan mulch van boomschors, wordt cacaoschil over het algemeen beter beoordeeld en je krijgt het extra voordeel van de chocoladegeur wanneer je het voor het eerst neerlegt! 

Waar je toch moet op letten! 

Cacaomulch mag niet te vochtig worden want dat trekt ongedierte aan. .  

Wees echter voorzichtig als je honden hebt, want het is giftig voor honden, maar over het algemeen alleen als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. 

Aankoop van cacaomulch 

De meeste tuinaanlegnbedrijven en -winkels zijn hiermee bekend. Met een eenvoudige tool kun je uitrekenen hoeveel kilogram mulch je loet aankopen. Dit kan in zakken van bijvoorbeeld 50 kg, maar ook in bulk (voorbeeld 1 ton) 

Het is normaal dat na verloop van tijd de cacaodoppen wat inzakken en moeten bijgevuld worden. Resten kun je lang in een droge plek bewaren of je kan een kleinere hoeveelheid nabestellen.