MTB Sport

Online sportwinkel

Freestyle snowboarden

Voor snowboarders is niks anders dan van de helling af te gaan en te genieten van de omgeving. Maar sommige mensen willen toch iets meer. Sommige mensen willen het maximale uit hunzelf en hun snowboard halen om zo de ultieme kick te voelen van de sport. Hier komt freestyle snowboarden om de hoek kijken. Dit is een stijl van snowboarden dat stunts, trucks en sprongen op de meest acrobatische manier uithaalt. Net als skateboarden kan dit in een park gedaan worden, rails, boxen en halfpipes. Maar dat hoeft niet per se op deze plek gedaan te worden. Je kan het ook zonder al deze toestellen doen en nog steeds de kick eruit halen.

Verschil met de andere stijlen van snowboarden

Er zijn in totaal drie soorten stijlen van snowboarden: All Mountain, Park/Freestyle, en Powder/Freeride. Freestyle heb ik hierboven al een beetje uitgelegd. All Mountain snowboarden is natuurlijk op een berg. Het verschil met freestyle is, dat je een of twee kanten op gaat, terwijl freestyle meerdere kanten kan opgaan. Daarnaast is freeride net als skiën alleen een afdaling.

Uitrusting

Net als bij elke freestyle sport het geval is, moet je goed opletten welke kleding en uitrusting je gebruikt. Je kan niet zomaar je “normale” uitrusting voor het “normale” snowboarden gebruiken voor freestyle snowboarden. Het kan wel, maar dan kan je niet de honderd procent van je gewilde freestyle uitoefenen, en nog erger, het kan tot zeer erge blessures oplopen, zoals het niet gebruiken van de juiste type snowboard binding. In dit geval freestyle binding. Hiermee kan het snowboard veel makkelijker in alle richtingen draaien. Als je in de bergen wilt freestylen dan past een directional Twin snowboard beter bij je dan een True Twin Shape snowboard. Deze wordt namelijk meer gebruikt in snowboardparken. Hiernaast moet je ook niet vergeten dat je de juiste snowboardhelm, knie- elleboogbeschermers, bril, schoenen en snowboard broek aantrekt tijdens het freestylen om de blessures en de kou tegen te gaan.